Пошук по сайту

У Гуті Пеняцькій поляки і українці засвідчили братню любов

26 лютого у колишньому селі Гута Пеняцька, що на Брідщині, відбулася міжнаціональна та екуменічна зустріч з нагоди відновлення та освячення пам’ятного хреста полеглим полякам, який знищили вандали.

СВІТЛИНИ

Місцевий єпископ Михаїл Колтун з духовенством Підкамінського деканату та римо-католицький єпископ Віталій Скоморовський з священиками помолилися за невинно вбитих та окропили свяченою водою оновлений пам’ятний знак. Також молитви прочитали священики Православних Церков.

Звертаючись до присутніх, серед яких було багато людей, які приїхали з Польщі, владика Михаїл сказав: "Ми, що сьогодні зібралися, є знаком примирення між нашими народами. Вороги стараються підірвати основу наших відносин, нашого життя і будучність. Ми тій силі гріховні протистоїмо. Я вам щиро дякую, що своїми можливостями виявляєте протидію ворогові нашого життя, якому ім’я гріх. Ми в імені наших народів та Церков, так як сьогодні Неділя прощення, маємо унікальну можливість виразити наше примирення між собою і я перший звертаюся до свого співбрата, і кажу: "Владико і всі отці, простіть мені і моєму народові чим ми згрішили проти вас". І таким самим жестом я хочу збагатити наше відношення, щоб ви один одному сказали: "Простіть чим ми згрішили і подайте ближньому руку". Відтак присутні подали руки тим, які стояли поруч. Далі архиєрей пояснив: "Ми таким кроком хочемо йти щодня в життя, щоб сповнюватися братньою любов’ю".

Прес-служба єпархії

Довідка

9 січня 2017 року невідомі вандали знищили пам’ятник в с. Гута Пеняцька Бродівського району вбитим полякам, які загинули від рук гітлерівських військ у 1944 році. Інформація про цю подію вперше з’явилася у російських, а також у проросійських українських ЗМІ. Історики вважають інцидент спланованою провокацією для погіршення українсько-польських стосунків.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336