Пошук по сайту

В день Богоявлення архиєрей звершив богослужіння у Бродах

19 січня 2017 року єпископ Михаїл Колтун звершив Божественну Літургію та Чин Великого Водосвяття у храмі Пресвятої Трійці м. Броди.

СВІТЛИНИ

У проповіді архипастир сказав: «Дійство хрещення Ісуса, коли Христос смиренно приймає з рук Івана – це оклик радості, що Бог явився нам в Тройці Святій Єдиній, який заявився нам, щоб ми слухали Христа, щоб ми слухали Бога, щоб виконували його святу волю. Вона є для нашого життя, його воля – щоб ми могли зріднитися з Богом, щоб могли зріднитися між собою».

Відтак єпископ продовжив про значення свята: «Дійство святого Йордану нас усіх переймає. Ми всі є грішні і всі потребуємо очищення, оздоровлення. Це для нас таїнственна дія Святого Духа і ми всі хочемо того діткнутися, цим перейнятися, це засвоїти. Те що ми робимо на Йордан, освячуємо воду і її черпаємо, це є те саме дійство про яке ми думаємо, щоби очиститися, збагатитися і оздоровитися. Щоб ми могли бути вправними у християнському служінні, щоб ми могли відновити в собі Божий образ і подобу. Щоб ми могли творити Його волю, щоб ми виконували слова Бога Отця: «Це є мій Син улюблений, Його слухайте». Щоб ця животворна сила діяла в нас, щоб ми були впевнені у сприйняті Святої Євангелії, щоб ми не боялися її засвоїти, щоб ми не боялися прощати. Це хрещення на покаяння, на відпущення гріхів. І це найбільша місія Ісуса Христа – звільнити, очистити нас від гріхів та оздоровити. Гріхи є причиною наших хвороб, а вода є благословенною, на яку зійшов Святий Дух, оживив і дав їй властивість божественної дії. Щоб ми могли не просто парадово окропитися, напитися води чи помитися в ній, а через покаяння наше прощати один одному і через те отримати прощення для себе».

Після Літургії єпископ зазначив: «Ми в цьому дні втішаємося, що Бог серед нас. Дух Святий оживляє нашу спільноту, нашу парафію, родини, життя наше. Всіх нас Господь оздоровляє і причащає дією Святого Духа». За ревне багаторічне служіння владика подякував священикам – о. Петрові Чаплюку, протопресвітеру Старобрідського деканату та о. Ярославу Царику, вислуженому Бродівському декану, і наголосив, що їхній приклад «подиву гідний».

Отець Петро Чаплюк, декан та настоятель парафії, згадав про часи підпілля Церкви, про відродження. Час коли увійшли до храму (1991 р.). Де вівтар був свинарник, а де храм вірних була автошкола. Коли першу Службу Божу він правив в чорному фелоні, бо інакшого не було. Коли в 1993-му у храмі Пресвятої Трійці був митрополит Володимир Стернюк. А в 1996 році владика Михаїл освятив відновлений храм. Відтак відвідував Плащаницю освячував Паски та звершував Літургії.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336