Пошук по сайту

Добросусідство між польським і українським народами підтвердилося на Сокальщині

28 серпня на українсько-польському кордоні між селами Стаївка Сокальського району та Корчмин Томашівського повіту відбулося урочисте відкриття кордону, зустріч копії чудотворної ікони Корчминської Богоматері, взаємне привітання, спільна молитва та участь в обжинках на польській стороні.

Біля чудотворного джерела, де з давніх давен відбувалися відпусти, було звершено Божественну Літургію, яку очолив єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун. Перед початком спільного моління архиєрей сказав: «Пресвята Богородиця, яка вознеслася на небо, але землі не полишила, бачить наші реалії, в яких ми живемо і сьогодні вона нас єднає». У проповіді єпископ продовжив тему добросусідства: «Єднання – це непереминаючий знак Святої Євангелії і ми сьогодні переживаємо його. Ми готувалися до нього і налаштовували себе, щоб у цьому єднанні могти бути зрозумілими, сприйнятливими. І коли так стається, то царство Боже є між нами». Далі архипастир сказав: «Нас старалися з різних причин розсварити, розділити і це справа ворога, і ми знаємо, хто він. А крім того – це ще наш гріх, на який ми часом піддаємося, але дивлячись на налаштування сьогоднішнього свята на ті завдання, які нам дає Боже царство, ми стримимо до єднання».

Після Літургії о. Стефан Батрух, настоятель парафії у Любліні, від імені вірних УГКЦ в Польщі, офіційно передав копію чудотворної ікони Корчминської Богоматері під опіку декана Белзького. Відтак місцева влада з Томашева та Ульхувек засвідчила своїм словом, що вшановує Успення Пресвятої Богородиці два рази, за своїм і за нашим календарем, та висловили готовність до подальшої співпраці.

Відтак українська делегація перейшла кордон і взяла участь в урочистій процесії в с. Корчмин, з нагоди обжинків гміни Ульхувек. Війт гміни поіменно привітав учасників української делегації, зокрема священнослужителів. Потім слово було надано єпископу Михаїлу. Архиєрей наголосив: «В словах запрошення до участі в цій події, я відчув щирість, щедрість і прийшовши з нашої делегацією сюди, ми збагачуємося гостинністю польського народу. Хочемо чинити так само і старатися про ще більшу від нашого народу. Це дає нам можливість єднання і ми є спраглі цього. Сьогодні перед нами є виклик війни і миру, тож хочемо єднатися, щоб могти разом відповісти агресорові, який зазіхає на мир і на наше добросусідство».

Перед святковою Месою єпископ Михаїл зустрівся з єпископом Мар’яном Роєком, ординарієм Замойсько-Любачівської дієцезії, та вручив йому пам’ятну медаль з зображенням Патріаршого Собору УГКЦ в Києві.

СВІТЛИНИ

Прес-служба єпархії

 

 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336