Пошук по сайту

У Зарваниці завершилося єпархіальне та військове паломництво

14-15 вересня у Зарваниці відбувалося цьогорічне єпархіальне та V Всеукраїнське військове паломництво під гаслом «Один Господь, одна віра, одне Хрещення» (Еф 4,5).

Очолив прощу єпархіальний єпископ Михаїл Колтун. У прощі взяли участь представники з усіх п’ятнадцяти деканатів: отці-декани, парафіяльні священики та боголюбиві вірні.

Від силових структур були присутні: представники капеланських служб Німеччини та Хорватії, працівники та військовослужбовці Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили, Військово-навчальні заклади ЗСУ: Академія Сухопутних військ ЗСУ ім. П. Сагайдачного (Львів), Прикарпатський військовий ліцей (Надвірна), а також Внутрішні війська МВС України, преставники Державної пенітенціарної служби, Громадські та військово-патріотичні організації: Козацтво, Спілка ветеранів Афганістану м. Стрий. Географія прощі до Зарваниці охоплює не лише захід України (Львів, Івано-Франківськ, Броди, Дрогобич, Коломия, Стрий, Липники, Надвірна, Тернопіль), але також центр (Київ, Черкаси, Вінниця), схід (Донецьк, Луганськ, Маріуполь) та південь (Севастополь, Євпаторія).

Захід розпочався з молебню до Богородиці в парафіяльній церкві, де знаходиться чудотворний образ Матері Божої Зарваницької, а пізніше продовжився панахидою біля пам’ятного знаку загиблим за волю України з покладанням квітів. Урочистою ходою представники силових структур промарширували до площі перед собором, де відбулося відкриття ювілейного паломництва. З нагоди Дня Творця, що Церква святкує вересня, єпископ спільно з військовослужбовцями висадили 3 липи при вході на площу.

Опісля владика Михаїл Колтун відкрив фотовиставку «Служимо миру разом», яка зібрала в собі світлини з усіх чотирьох попередніх паломництв до Зарваниці. У той же день військовослужбовці та паломники-миряни відновили Хресні обіти біля джерела св. Анни та помолилися Хресну дорогу. Насичений день завершила урочиста Архиєрейська Літургія, котру очолив єпископ Михаїл Колтун, а пізніше від парафіяльної церкви прочани перейшли до собору Марійною ходою зі свічками. На початку велелюдної колони оркестр Акалемії Сухопутних військ ЗС України виконував пісню «Із Києва-міста...», котру співом підхоплювали паломники.

Культурну програму для всіх охочих забезпечив театр, що діє при Департаменті, з виставкою на духовну тематику. Для прочан співав Дмитро Бабак, призер конкурсу «Голос країни», тріо священиків Сокальсько-Жовківської єпархії, а також оркестр Акалемії Сухопутних військ ЗСУ.

У неділю заходи паломництва увінчала Архиєрейська Божественна Літургія, котру єпархіальні священики та військові капелани відслужили на площі перед собором.

З нагоди п'ятого ювілейного паломництва до Зарваниці єпископ вручив грамоти тим військовослужбовцям, які протягом довшого часу долучалися до організації військової прощі.

Прес-служба Департаменту капеланства та прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336