Пошук по сайту

"Наша Свята Софія. Київське християнство перед викликами сучасності" - о. Андрій Зелінський - конференція для духовенства Сокальсько-Жовківської єпархії

На основі постанови Вісімдесят першої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 6 березня 2019 р. Б. правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Кир Михаїл Колтун скликав духовенство єпархії та усіх небайдужих на конференцію на тему: "Наша Свята Софія. Київське християнство перед викликами сучасності", яка відбулася у стінах ВНЗ Львівського аграрного національного університету м. Дубляни. 

Конференцію було розпочато молитвою "Боже Великий Єдиний" та "Отче наш", відтак вітальне слово до усіх учасників лунало з уст ректора ВНЗ ЛНАУ п. Володимира Васильовича Снітинського та преосвященного владики Михаїла, який наголосив:

«Ми відчуваємо, що стоїмо на порозі нової епохи, повної несподіваних викликів. Ці новітні виклики спрямовані до всіх людей. Ми входимо у цілковито невідомий, але сповнений надії етап перетворень: релігійних, економічних, технологічних і суспільно-політичних. Ми – діти і спадкоємці Київської Церкви, і успадкували цю премудрість, щоб будувати свою Українську державу. Найбільше добро розвивається у церковному колі. І це добро нас окрилює. Ніхто не може протистояти цінностям Божим – це мають знати усі – і наші друзі, й недруги».

СВІТЛИНИ

Участь в обговоренні брав також Голова Львівської обласної державної адміністрації п. Олег Михайлович Синютка, який звернувся із закликом:

"Ми мусимо бути єдині, ми мусимо триматись разом: впаде держава – непрості часи переживатиме Церква. Не буде Української Церкви – точно не буде Української держави. Сьогодні вибір – хто ми, де ми і яким шляхом йтимемо – залежить від кожного з нас».

З доповіддю на тему: «Софія Київська - геном української національної самобутності», виступив о. Андрій Зелінський, ТІ, радник Отця і Глави УГКЦ зі стратегії комунікації, заступник керівника Департаменту військового капеланства УГКЦ, . 

Доповідач проналізував Звернення Блаженнішого патріарха Святослава "Наша Свята Софія", яке запрошує нас шукати Божу Премудрість, яка стала фундаментом нашого народу. Представив концепцію цивілізаційної генези української нації  та народу.  Розкрив "систему цінностей, сукупність певних світоглядних, етичних і моральних принципів, які в лоні Київської держави сформували основи самобутньої культури, унікальний спосіб світосприйняття та налагодження зв’язку з дійсністю". Спікер підкреслив, що "Київська Церква стала серцем київської цивілізації, а "Софія Київська" – "мудрістю українського народу, що заклала ціннісний фундамент формування нашої національної ідентичності та створила умови для розвитку української держави". Отець Андрій підсумував, що "Наше завдання сьогодні – на основі ціннісних засад софійної логіки київської цивілізації сформувати ефективну стратегію розвитку незалежної соборної України. Адже "Софія Київська" – це шлях, який пройшов крізь віки і тепер може впевнено довести нас до нашого спільного майбуття".

Після доповідді владика Михаїл подякував усім учасникам конференції та склав слова вдячності усім, хто долучився до організації цієї важливої зустрічі. Молитвою до Святого Духа було завершено конференцію. 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336