Пошук по сайту

Жовківщина збагатилася новою святинею

На празник Успення Пресвятої Богородиці в селі Глинськ, Жовківського району, Львівської області,  преосвященний Михаїл Колтун освятив реконструйований храм. Це – визначна подія, оскільки до цього часу вірні греко-католицької громади були змушені молитися в тісній каплиці, тому що православні не впускали у храм, який їм приналежить згідно закону.

 

Отож, три роки тому було прийняте рішення повернути до життя напівзруйнований костел. Тим самим греко-католики спромоглися стати вище міжконфесійного майнового конфлікту і під проводом отця Івана Букартика почали відновлювати храм. Однак священик Іван не дочекався урочистого відкриття святині, тому що після тривалої хвороби відійшов у вічність, але під час свята багато парафіян пам’ятали і згадували про нього, що означало, що його дух, його добрі вчинки живуть серед людей.
 Урочистість організовував священик Роман Стецко, адміністратор парафії. Спочатку був процесійний перехід із каплиці до храму. Потім на новому місці відбулося освячення води і по завершенні всі перед церквою зустрічали свого архипастиря Михаїла. Відтак розпочалося освячення престолу, далі, згідно обряду, обкаджували, окроплювали та помазували стіни храму. Замість іконостасу були лише великі дві намісні ікони, так що вірні мали змогу ці всі священні дійства не тільки чути, але й бачити. Це викликало чималу цікавість і парафіяни більш активніше переживали священні обряди, які відбувалися у вівтарі. 
 У проповіді владика закликав усіх присутніх «відкрити нову сторінку взаємодії з Пресвятою Богородицею». Оскільки ця святиня присвячена Божій Матері, то наша довіра до неї має бути особливою. Новий храм є видимим знаком єдності та любові серед парафіян і наша Небесна Мати беззаперечно допомагатиме всім, хто буде в цій святині ревно молитися.
 Після Літургіїї отець Роман Стецко відзначив особливими грамотами та подяками доброчинців цього храму. Хор виспівував багатократне «Многая літа» і по завершенні церковних молінь було видно, що парафіяни розходилися по своїх домівках щасливими та піднесеними. Адже це свято завдяки прекрасній церкві та чудовій організації дійства було унікальне та обов’язково ввійде в історію цього села, як одне із величавих подій нашого часу. 



 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336