Пошук по сайту

Святкування храмового празника у Заболотті, Белзького деканату - очолив владика Петро

У третій день різдв'яних свят владика Петро відвідав парафію св. ап. первомученика і архидиякона Стефана у с.Заболоття, Белзького деканату. Цього року парафія святкує своє 140-ліття!

СВІТЛИНИ

Архиєрей у співслужінні священнослужителів деканату звершив Божественну Літургію та виголосив проповідь: "Сьогодні святкуємо храмовий празник, покровителем якого є святий первомученик і архидиякон Стефан! Ми готувалися до Різдва, до святої вечері. Наш погляд був звернений до Вифлеєму, до ясел, де ми споглядали народження маленької дитинки, народження Сина Божого. Розважали про пастушків, ангелів, які сповістили народження Божого Сина. Ми бачили царів, Ірода та подивляли те, що Бог захотів стати  людиною, щоб мене перемінити, що Бог прийшов на землю, у мою гріховність, немаючи жодного гріха, але прийняв людське тіло, щоб мене взяти за руку і підняти до неба.

На третій день після Різдва ми святкуємо первомученика і архидиякона Стефана, хоч його смерть і життя було пізніше від народження Божого Сина. З грецької «мученик», означає свідок, той хто говорить про когось.  Говоримо про свідчення нашої вірності, любові, про готовнісь на певну жертву заради когось. Господь каже, що немає більшої любові, коли хтось віддає життя за друзів і говорить – «ви мої друзі».

Ми дивимося на життя мучеників, починаючи від архидиякона  Стефана, бо він перший поніс страждання і перший засвідчив любов до Христа. Своєю вірою ми піднімаємо серця вгору, щоб зрозуміти який Бог дивний по відношення до людини, до мене, що він так багато дає мені всяких ласк.

В євангелії про виноградник Господь посилає свого Сина, щоб прийняти від людства плоди. А які це плоди? - Наша вірність, любов і пошана до Господа Бога! Сьогодні слухаючи євангеліє задаймо собі запитання: "Господи, чи я вчасно приношу тобі плоди? Бо все, що маю в житті, все від тебе! Ти мені дав цей виноградник, чавило, обгородив його, а для мене залишається лише плекати те, що ти посилаєш в моє життя і я хочу в своєму житті віддати тобі вдячність і тримати на першому місці. Бо прийде той час, коли перед Господом треба буди здати звіт з  життя , за те як ми прожили, як ми орудували виноградником.

Нехай сьогоднішній покровитель запалює наші серця світлом любові і вірності до Бога. Щоб ми вміли зло перебороти добром. Щоб Господь, який приносить мир, бо він є Цар миру, був у наших родинах, селах і державі, щоб якнайскоріше закінчилася війна у нашому народі».

На завершення, у вітальному слові, владика подякував отцям, хористам і всім, хто прийшов щоб розділити радість свята, бажаючи многих літ. Також закликав колядою прославляти новонароджене Дитятко. Не забувати  поширювати колядки та вивчати нові, щоб прославляти Господа.

Настоятель парафії о. Іван Копровський подякував за візит, благословення та Архиєрейську Літургію. Отець зазначив, що у цьому храмі  вперше за 140 років служить єпископ.

Прес-служба єпрахії  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336