Пошук по сайту

Божественну Літургію у смт. Добротвір очолив Преосвященний владика Петро

10 березня 2019 р. Б. у Сиропусну Неділю (Всепрощення) парафію Покрови Пресвятої Богородиці в смт. Добротвір відвідав єпископ-помічник Сокальсько-Жовківський Петро, аби очолити Божествену Літургію у співслужінні настоятеля храму та протопресвітера Кам'янка-Бузького Богдана Горбаля та запрошених священиків. 

 У своїй проповіді владика поділився роздумами про піст та прощення.

"Час посту - це святий час, який готує нас до величного свята Воскресіння Господнього". Архиєрей звернув увагу на літургійні тексти Сиропусної Неділі, які говорять про катастрофу в історії людства: подію вигнання людини з раю. "Прогнана (людина) з раю, через не послух Господу Богу. Наслідком людського падіння є первородний гріх, через який кожен з нас грішить. Втрата святості стає причиною, щоб зближуватись з Богом: відновити первостворену природу. Неділя прощення відкриває нам, за словами Кир Петра, те, що "Господь шукає і чекає нас. Господь хоче бути присутнім в твоєму житті".

Час Великого посту - час особливого покаяння, покути, навернення та стриманості, підкреслив єпископ.

"Постимо заради того, щоб виховати в собі силу волі, щоб побороти спокусу, бо я не хочу і не можу образити Господа... Неділя прощення вчить нас прощати кривдникам. Слово Боже ставить нас перед викликом, чи я готовий простити тим, хто є "винуватцем нашим". Господь хоче бачити в раю кожну людину, але ми маємо зробити крок прощення, щоб спастися. Прощайте один одному - це велике бажання Бога: Творець хоче бачити свої подобу і образ у раю. Вседержитель не хоче, щоби грішники були покарані, але людина своїм вибором сама себе може засудити. З радістю на обличчі вступаймо в піст: Господь завжди допомагатиме долати спокуси, підійматися, коли проситимемо Його".

"...Коли людина хвора, вона віддає всі сили та звертає свої бажання на боротьбу за здоров'я. А "гріх - це є хвороба, неміч, яка не дає радіти людині в повноті". "Коли відчуваємо гріхи в своєму житті, ми знаємо, Хто є Тим Лікарем, Хто готовий оздоровити мене, мою душу. Ми знаємо які ліки необхідні у боротьбі з цією недугою гріха. А для цього і служить час посту. Час мого духовного і фізичного уздоровлення. Час посту є добром для мене і очищенням від моїх пристрастей. Христос помер, щоб ми жили. Христос був розп'ятий замість мене на хресті, бо не хотів, щоб я страждав за свої гріхи. Час покаяння має зробити з нас грішних, святих - це є завданням кожної людини - бо Господь хоче нас бачити в раю. Господь хоче бачити нас святими, бо "воля Божа - святість ваша". - зауважив владика.

На кінець проповіді владика закликав присутніх просити Ісуса, щоб Він допоміг простити кривдикам нашим: "якщо самі не можемо простити, прощаймо разом з Ісусом. Прощаймо з цілого серця, бо теж просимо одні перед одними прощення. Борімося з хворобою нашого життя (нашими гріхами), щоб вони не заполоняли наше серце".

Після Божественної Літургії владика Петро звершив Чин всепрощення.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336