Пошук по сайту

ДОБРЕ ЖИТИ – ЦЕ БАГАТО, ДОБРЕ ПОМЕРТИ – ЦЕ ВСЕ! Про Апостольство Доброї Смерті та його діяльність в Червонограді

Апостольство Доброї Смерті затверджене Папою Пієм X 22 липня 1908 року.

 Метою Братства є одержання:

- ласки витривання в доброму для праведних;

- ласки навернення для грішників;

- ласки доброї смерті для всіх.

Покровителями Братства Доброї Смерті є Страждальна Мати Божа та Святий Йосиф.

Історія Апостольства Матері Божої, Покровительки Доброї Смерті

Історія Апостольства Матері Божої, Покровительки Доброї Смерті, тісно пов'язана з культом Матері Божої Страждальної. Цей культ має своє глибоке коріння в Євангелії від св. Луки (2, 33-35) та св. Івана (19, 25-27), а також в науці Отців Церкви та великих почитателів Матері Божої: свв. Єфрема, Августина, Бернарда та інших.

На Хресній дорозі Син і Мати складали жертву переблагання за викуплення людського роду.

На Сході вже в VII столітті цей культ починає впроваджуватися до Літургії. Св. Софрон (+638) складає гімни, в яких славить відвагу й терпіння Матері Божої на Хресній Дорозі, а також її любов до свого Сина і співчуття до людей. На Заході розвиток набожності до Страждальної Матері Божої збігається з періодом хрестових походів. Для поширення цього культу в XIII ст. був заснований Чин Слуг Пречистої Діви Марії. Папа Сикст IV запровадив окреме Богослужіння на честь Матері Божої Страждальної. Під кінець XV ст. разом із титулом Страждальна Мати Божа зустрічається вже титул Мати Божа Семи Мечів Болю, який виражає страждання Марії через усе її життя. Папа Лев XIII в енцикліці «Про вервицю» пише: «Не потрібно сумніватися в тому, що Марія прийняла разом зі своїм Сином гірку чашу страждань і мук».

Римські Архиєреї досить часто надавали відпусти й привілеї цьому набоженству, особливо вервиці Семи Мечів Болю. Папа Пій X 22 липня 1908 року перейменовує Братство Доброї Смерті на Апостольство Матері Божої, Покровительки Доброї Смерті, і затверджує його з центром у місті Тіншебрей (Tinchebrey) у Франції. На даний час центр АДС знаходиться в Парижі. Цей Папа надав Товариству привілеї і відпусти. Братство віддане під особливу опіку Страждальній Матері Божій та св. Йосифу Обручнику - двом великим Покровителям Доброї Смерті.

З 1918 року Апостольство Доброї Смерті діє у Польщі. В Україні осередки АДС організовуються у 30-х роках минулого століття при Василіянських монастирях, зокрема, Перемишлі, Жовкві, Дрогобичі. Перемишльський єпископ, блаженний Кир Йосафат Коциловський, ЧСВВ, 2 вересня 1927 р. благословляє друкування для апостольства вписових листів. Велика роль у створенні Апостольства Доброї Смерті належить блаженному о. Віталію Байраку, який стає його духовним провідником спочатку в Жовкві, а потім, коли його переводять у Дрогобич, також бере під свою опіку членів Апостольства. Однак із початком Другої світової війни сліди діяльності спільноти губляться.

Тільки з виходом нашої Церкви з підпілля відновили свою відкриту діяльність різні Церковні Братства, а між ними й Апостольство Доброї Смерті, яке сьогодні діє при Василіянській церкві Царя Христа в м. Івано-Франківську і є духовним центром в Україні. Духовним провідником Апостольства Доброї Смерті по Україні є о. Порфирій Шумило, ЧСВВ.

13 квітня 1999 року наше Апостольство було зараховане до Міжнародного Апостольства Доброї Смерті з регіональним центром при монастирі Місіонерів Пресвятої Родини (Польща) та головним центром при монастирі Нотр-Дам де Монліжон у Парижі (Франція). У цих центрах щодня служиться Служба Божа за всіх членів Апостольства, як за живих, так і за померлих.

Тепер в Україні при парафіях функціонує 85 осередків, із них в 57 служиться щомісяця Свята Літургія в наміреннях Апостольства та його членів. Особи, котрі належать до Апостольства Доброї Смерті, намагаються спрямовувати своє життя до вічності, щоб кожної хвилини бути готовими до смерті. Також своїми молитвами, своїм прикладом допомагають іншим у пізнанні Христової правди.

В церкві Св. Йосафата у Червонограді Апостольство Доброї Смерті діє вже третій рік. Кожної другої суботи місяця служиться Свята Літургія в наміреннях Апостольства та його членів, та Година прославлення Матері Божої Страждальної. Апостольство налічує близько двох тисяч членів. Ревнителькою є Галина Кіщак, котра невтомною працею допомогла кожному переосмислити своє ставлення до смерті, щоби перестати її боятися.

СВІТЛИНИ

Апостольство Доброї Смерті церкви Св. Йосафата м. Червонограда поповнює свої ряди новими членами. 
Ревнителька Галина Кіщак та члени братства висловлюють щиру подяку настоятелю церкви Св. Апостолів Петра і Павла о. Ярославу Кащуку (м. Сокаль), декану Червоноградського деканату, завідателю церкви Павла і Петра о. Зеновію Буньо (м. Соснівка), настоятелю церкви Святого Духа, декану Сокальського деканату о. Петру Звіру (смт. Жвирка) за радісну і щиру зустріч колядників Червоноградського осередку Апостольства Доброї Смерті.  Запрошуємо до розширення братства на цих парафіях.

Підготувала Оксана ЛЕХМАН

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336