Пошук по сайту

Храмовий празник у селі Батятичі

7 травня 2017 року в селі Батятичі, Кам’янка-Бузького району, відбулося величаве торжество християнської віри. З самого ранку парафіяни церкви св. Великомученика Юрія Побідоносця очікували на архипастирське благословення правлячого Єпископа Сокальсько-Жовківського Кир Михаїла Колтуна. З великим трепетом на душі  і на серці, парафіяни вітали Владику Михаїла на церковному подвір’ї. Як годиться за українським звичаєм, слова привітання промовляла молодь, після чого вручили Владиці гарний український коровай. Настоятель храму, о. Ігор Домінський, в словах привітання запросив високого гостя до церкви, припідносячи на таці архієрею напрестольний хрест і ключі від церкви. Після чого народний співочий колектив “Берегиня” виконав авторську пісню “Ласкаво просимо до нас в Батятичі”. Владика, подякувавши за таке зворушливе привітання, поблагословив усіх священників, і всіх вірних української греко-католицької церкви, які прибули на храмовий празник.

СВІТЛИНИ

Ввійшовши до церкви, Преосвященний Владика, відчитавши вхідні молитви, облачившись в архиєрейські ризи, розпочав празничну Божественну Літургію разом із собором 15 священників Кам’янко-Бузького, Радехівського , Жовківського, Олеського деканатів. Після прочитаного дияконом Євангелія, Владика Михаїл звернувся до парафіян і до великого числа присутніх гостей з пастирською наукою: “…Щоб ми те що робимо було на славу Божу і те що ми сприймаємо один одного, щоб це було в любові Христа, любові християнській, любові ближнього, це є для нас саме провідне завдання. Коли ми будемо це з любов’ю робити, то на цю любов  Господь реагує і Він буде воздавати нам по наших ділах…”. Під величний спів парафіяльного хору, вся набожна громада заносила свої молитви до Господа Бога, сподіваючись на те, що всемилостивий Господь через молитовне прохання Владики Михаїла зішле мир і спокій на нашу Батятицьку землю. Також під час архиєрейської літургії були молитви за мир, за любляче і екологічне відношення до довкілля, за військових і найбільший заклик нашого боголюбивого Єпископа – любити один одного.

Приїзд єпископа Сокальсько-Жовківського на терени Кам’янеччини,  а зокрема у село Батятичі, був приурочений до 10-ти літнього ювілею священичої хіротонії о. Ігоря Домінського, адміністратора храму св. великомученика Юрія Побідоносця. 22 квітня 2007 р. Б. у місці Радехові в церкві св. Миколая Владика Михаїл Колтун рукоположив  на священика о. Ігоря. Пізніше отець був направлений на служіння у село Тетевчиці Радехівського району, а з 1 вересня 2013 р. Б. був переведений до села Батятичі. Отець Ігор за короткі три з половиною роки служіння у Батятичах, разом із своїми парафіянами працюють пліч-о-пліч над відновою церкви і зростанням духовності у серцях людей.

По закінченню Божественної Літургії, з благословення Архиєрея, декан Кам’янка-Бузький, о. Богдан Горбаль, зачитав декрет, яким настоятель храму св. великомученика Юрія, о. Ігор Домінський, підноситься до гідності протоієрея.

Після чого наймолодші парафіяни привітали Владику і свого отця віршованими рядками і гарними квітами. До слів привітань приєдналася сільський голова Ольга Володимирівна Браташ, яка підкреслила, що Батятичі сьогодні святкують три події : приїзд Владики, храмовий празник і 10-ти літній ювілей священичої хіротонії. Також слово привітання сказали голова районної ради Тарас Келеберда, і голова райдержадміністрації Володимир Кирилич, які відзначили працю о. Ігоря Домінського на священичій ниві , вручили грамоту і подарували книгу “Книга Талантів Кам’янеччини”. Також були запрошені на свято шановні гості з села Батятич: великий меценат, депутат першого скликання верховної ради України – Михайло Васильович Мацялко, народні артисти України – Михайло Олексійович Мацялко та Марія Василівна Шалайкевич (гурт “Соколи”) і заслужена артистка України Валентина Боднар-Мацялко, жертводавець Петро Олександрович Замула і багато інших шанованих гостей.

Після усіх привітань, Владика Михаїл, священики, парафіяни і усі гості храму св. Юрія пішли на обхід кругом церкви, урочисто несучи найбільшу ікону, вишиту бісером, в Україні св. Юрія Побідоносця розміром 1м на 1.7м, в яку парафіянка Емілія Василівна Прийма вкладала душу і серце протягом півтора року і використала 180 600 бісеринок. Архієрей посвятив ікону і свяченою водою рясно покропив церкву і всіх присутніх. Люди, стоячи по під церквою, проводжаючи владику, отримували пастирське благословення від свого архієрея.

Після Архієрейської Божественної Літургії Владика відвідав експозицію арт-об’єктів VII всеукраїнського щорічного Фестивалю Писанки, який проводився в м. Кам’нка-Бузька за сприянням Христини Замули.

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336