Пошук по сайту

У Новому Ставі відзначили річницю першого оздоровлення перед чудотворним образом

7 – 9 серпня у парафії с. Новий Став Кам’янка-Бузького деканату відзначили 270-ту річницю першого оздоровлення перед чудотворним образом Ісуса Христа Розп’ятого, оригінал якого був вивезений до Польщі, а копія перебуває в місцевому храмі-каплиці Богоявлення Господнього.

7 серпня було відслужено Акафіст до Страстей Христових, звершено Таїнство Єлеопомазання і молитви на оздоровлення. Присутніми були до двісті людей. В цей день до храму привезено копію чудотворної ікони з Глинян.

8 серпня увечері по селі пройшла Хресна дорога зі свічками. Присутніми були вісім священиків та велика кількість місцевих мешканців. До храму прибула копія чудотворної ікони Божої Матері із Гошева та копія Лику Господнього із собору св. Юра, також віряни могли вклонитися перед хрестом, в якому була вкладена частичка Хреста Господнього.

В неділю перед Літургією було освячено 78-кілограмовий дзвін та воду. Потім Божественну Літургію звершували сім священиків. Після Служби Божої відбувся похід по селі із реліквіями, хрестом та двома іконами.

«Людей було дуже багато, що всі були здивовані». Присутніми також були православні парафіяни та вірні з довколишніх сіл. «Навіть ніхто не сподівався, що все село прийде на святкування. Ми їм дали запрошення в кожну хату і вони радо відгукнулися», - зазначив о. Богдан Стефанишин.

Повідомив о. Богдан Стефанишин, настоятель парафії

Довідка
Перша згадка про каплицю с. Новий Став пов’язана з появою образу Ісуса Христа Розп’ятого, з допомогою якого відбулося оздоровлення тяжкохворої дитини, після чого власники передали його до каплички 1745 року. З розповідей старших людей дізнаємося, що капличка, а нині церква УГКЦ Богоявлення Господнього, була діючою до 1957 р. У ній служили Богослужіння латинського та греко-католицького обрядів почергово. По центрі містився престіл латинського обряду, а по праву сторону – греко-католицького. В той час це була єдина церква в селі. У 40-х роках розпочато будівництво УГКЦ, але 1946 р., через політичну ситуацію в краї – призупинено. Незакінчена церковна споруда використовувалась, за радянською традицією, для господарських цілей. У 1989 р. відновлено будівництво церкви, але з невідомих до нині причин після завершення будівництва, вона була зареєстрованої як церква іншої конфесії!!! У 1998 р. розпочали відновлення каплички, згодом зареєстрували і громаду УГКЦ, якій передали у власність капличку Богоявлення Господнього. 9 серпня 2008 року відбулося перше урочисте святкування повернення образу Ісуса Розп’ятого Новоставського. На Воздвиження Хреста Господнього, 27 вересня 2009 р., було започатковано відпустові Богослужіння до Христа Розп’ятого Новоставського. У 2010 р. у час Великого посту єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії владика Михаїл Колтун та архиєпископ Львівський РКЦ відслужили Св. Літургію перед образом Ісуса Розп’ятого.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336