Пошук по сайту

Проведено конференцію на тему духовної спадщини митрополита Андрея Шептицького

25 лютого у загальноосвітній школі № 3 м. Жовкви проведено науково-практичну конференцію на тему: «Вклад Андрея Шептицького у розвиток духовної спадщини українського народу», яку присвятили 150-річчю від дня народження митрополита.

Захід організував районний відділ освіти спільно з єпархіальною комісією освіти і виховання. Учасниками були вчителі, священнослужителі, представники громадських організацій Жовківщини.

Учасники розглянули такі підтеми: соціальне служіння митрополита Андрея; християнське виховання крізь призму вчення митрополита; Андрей Шептицький і благодійництво.

Від єпархії слово мав о. Ярослав Петруха, декан Жовківський, який зазначив: «Досліджуючи його життєвий шлях можна побачити що, митрополит Андрей, вкладає всі свої знання, кошти та зусилля для розвитку чи не кожної суспільної галузі. Він дбає і про народну освіту, допомагаючи матеріально школам, «Просвіті», «Рідній школі»; надає підтримку «Пласту»; закладає у Львові лічницю, в якій згодом отримують лікування тисячі людей; сприяє і допомагає молодим богословам і митцям у здобутті освіти за кордоном; засновує Богословську академію та Богословське наукове товариство; засновує у Церкві нові монаші чини і згромадження; засновує музей, який на даний час має статус національного та носить його ім’я.

Та окрім цього, через пастирські послання, постійно лунають його заклики – до духовенства, до молоді, до жінки-матері та інші, якими прагне підняти серед народу релігійний дух та запобігти занепаду духовності. Пише також чудовий есей «Як будувати рідну хату» в якому повчає про ідеал Батьківщини, про християнські цінності, про те, що визначну роль у розбудові держави відіграє Церква.

В часі ІІ світової війни у своїх посланнях під назвою «Про милосердя» та «Не вбий», митрополит наголошує про цінність людського життя та засуджує усі форми вбивства як найважчий гріх. Він шанує будь-яке віросповідання та любить кожну націю. Часом ризикуючи своїм життям, він за принципом Христа і, як Він, готовий був дати себе розп’ясти за свій народ.

За все своє життя митрополит Андрей стільки встиг зробити як для Церкви, так і для всієї української нації, скільки досі не зробив жоден церковний діяч. Його життя – це ціла духовна епоха. Тому сьогодні можемо по-справжньому пишатися тим, що ми мали і маємо такого особливого Божого Провідника. Бо його ідеї, його діяння, заповіти, вчення, його дух продовжують жити серед нас, і він все ще залишається для нас духовним Батьком. Здається, що і нині, його очі, з отим особливим духовним світлом віри і мудрості дивляться на нас і тепер».

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336