Пошук по сайту

Парафіян с. Варяж відзначено подячними грамотами за вірність УГКЦ

12 жовтня для усієї парафії с. Варяж Сокальського деканату вручено ювілейну архиєрейську грамотою за вірність УГКЦ, а іменними подячними грамотами відзначені Марія та Катерина Кожушко, Катерина Яворська за те, що в час підпілля їхні оселі були «храмами», де священнодіяв о. Василь Вороновський.

З нагоди 230-річчя храму Успення Пресвятої Богородиці на святкове богослужіння прибув єпархіальний єпископ Михаїл Колтун, священики з сусідніх парафій, деканатів, гості та парафіяни. Архиєрей очолив Чин освячення нового престолу, поблагословив новий іконостас та звершив Божественну Літургію. Відтак за ревне служіння настоятеля парафії о. Василя Городецького було нагороджено хрестом з прикрасами. «Ми відзначаємо отця-настоятеля, за те що він разом з вами йде за Христом, за те, що церкву відновлюєте і наповнюєте її своєю присутністю, за те що збудували новий і гарний престіл, наповнили іконами храм, встановили іконостас. Все це говорить про вашу дбайливість про храм і наше християнське життя. Тому в імені Церкви ми маємо цю радісну нагоду привітати отця і нагородити його хрестом з прикрасами», - сказав до парафіян владика.

Відзначаючи трьох вірних, які є живими свідками підпільного життя Церкви в с. Варяж - Марія та Катерина Кожушко, Катерина Яворська, архиєрей зазначив: «Церква завдячує всім витривалим: праведникам, мученикам, угодникам, ісповідникам, які в тих часах взяли відповідальність за вірність Церкві, а також мирянам, які могли в своїх домах та в сфері впливу підтримувати дух Греко-Католицької Церкви. Тож ми сьогодні бачимо, що на тих крихітних силах, яких мучили, в тюрми заганяли, нищили та переслідували, на них Господь відновив Церкву, якою є ми. Завдяки тим вірним, які витривали та Церква є не тільки тут, а й по всій Україні і ми сьогодні втішаємося її розвитком».

В завершальному слові о. Василь Городецький наголосив, що «так як історія нашого народу є складною так само і історія наших храмів. Більшість з того періоду не збереглося, однак Господь зберіг через ці буремні роки цю святиню в с. Варяж. Тому це свято не тільки парафії, а й цілої Церкви». Ще однією річницею є 190-ліття як храм став власністю греко-католицької громади.

Прес-служба єпархії

Довідка
У часі підпілля УГКЦ храм був закритий, і з нього зробили колгоспний склад. Але, незважаючи на це, церква діяла. У будинку Кожушко Марії і Катерини відбувалися богослужіння, які провадив ієромонах Василь Вороновський.
У 1988 р. храм відкрили і розпочалася його відбудова та реставрація. Богослужіння провадив о. Богдан Лилик. У часі виходу з підпілля УГКЦ парафіяни радо вітали цю подію. Конфліктів і поділів не було, завдяки о. декану Володимиру Вітту і о. Богдану Лилику.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336