Пошук по сайту

Бродівський деканат відзначив ювілей легалізації УГКЦ

5 жовтня у м. Броди до храму Собору Пресвятої Богородиці з престольним празником св. Теклі прибули священики Бродівського деканату, щоб разом з єпархіальним єпископом помолитися та відзначити ювілей 25-ліття виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля.

Єпископ Михаїл Колтун вручив архиєрейську грамоту цілій парафії за вірність УГКЦ та подякував усім за те, що зберегли і надалі цінують «єдність з Вселенською Церквою». «Дякую вам, дорогі миряни, – зазначив владика – що визначилися в лиці своєї Церкви і виражаєте християнське покликання в ній. Що спромоглися в часі виходу Церкви з підпілля спорудити цей новий храм і продовжити історію нашої Церкви на цій благословенній землі, при тому пам’ятаючи попередників, служителів цієї Церкви». Відтак архиєрей побажав «відваги у вірі», щоб впевнено йти у майбутнє.

Бродівський декан о. Богдан Вихор наголосив, що «ми сповнюємося радістю, бо наша Церква вже 25 років може легально нести світло Божої істини». «Також сьогоднішнє відзначення є особливим, тому що Преосвященний владика Михаїл був свідком віри, яку передавали в підпіллі і учасником тих подій. Це святкування є важливим, бо пригадуємо наших єпископів, священиків і мирян, які вистояли, не піддалися на намови, ризикуючи своїм життям, та зберегли свою Церкву. Ми завдячуємо тим свідкам віри!», - зазначив Бродівський протопресвітер.

Окрім цього учасники святкового моління могли пізнати більше про підпілля і легалізацію УГКЦ, адже поруч храму були розміщені тематичні інформативні банери від Інституту історії Церкви.

Прес-служба єпархії

Довідка
Під час підпілля УГКЦ на парафії, (вул. Данила Галицького) з 1956 р. по 1972 р. проживав священик о. Іван Кубай, який підпільно звершував священиче служіння: відправляв Святі Літургії вдома і по хатах, уділяв Святі Тайни та проповідував Боже Слово. Зі свідчення парафіян, він зазнавав постійних переслідувань і утисків від радянської влади та від людей православного священика о. Стрілецького. З 1972 року проживав з родиною у с. Зимна Вода, біля Львова. Упокоївся в Бозі 3 липня 2009 року на 94 році життя. Відзначений нагородою Святішого Отця Івана Павла II як подвижник та ісповідник віри.
До родини Іщук (вул. Коперника, 10) приїжджав священик о. Антоній Масюк, ЧСВВ, який святив хати, сповідав людей і служив Святу Літургію. Під час війни парафіяльна церква згоріла.
Відродження парафії почалося з 1991 року: 13 грудня проведено державну реєстрацію релігійної громади УГКЦ і збудовано тимчасову каплицю, для богослужінь. Настоятелем парафії призначений о. Іван Вихор.
У 1991-1995 роках велося будівництво церкви. Храм Собору Пресвятої Богородиці з престольним празником святої Теклі Первомучениці освячено 6 серпня 1995 року.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336