Пошук по сайту

Послання Владики Михаїла, єпископа Сокальсько-Жовківського на Великий піст 2018

 

АРХИПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ
до всіх священиків, монахів і монахинь, семінаристів, 
братів і сестер Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ та до всіх людей доброї волі 2018 рік

Бог людину створив до себе подібну

І волею вільною обдарив Він її,

Щоб вона, так як Бог, обирала

Все найкраще для людини в житті.

Слава Ісусу Христу!

Святе Письмо нам говорить, що Бог премудрістю весь світ сотворив (пор. Од. 4, 11). Людині ж надав свій образ і свою подобу і оселив її у своєму саду. До себе, до своєї волі подібність дав людині, щоб вона могла найкраще, так як Бог, обирати для себе і всіх. Бо ж довкілля є теж той премудрістю створений світ: світ мого ближнього, світ нашого і всього людського життя. Пізніше Бог велично заключить заповіт з Мойсеєм для вибраного народу – любити ближнього, як самого себе. Тому на самому початку людського життя Бог остеріг людину від лукавого, наказуючи не їсти з одного дерева плодів, бо помреш (пор. Буття 2, 17).

Ми з ними не були у тому часі,

Коли перші родичі були в раю.

Але сталося, що вони не послухали Бога 

Лиш послухали хитру змію. 

Від того часу, як людина обрала не краще, не Боже, не послухала Бога, змінилося її життя і аж так, як ми тепер живемо – в поті чола трудимось з жалем за втраченим царством, спасаючи життя і в очікуванні останніх речей, які нас чекають: смерть, суд, небо, пекло (катехизм). 

До сих пір нас цей змій спокушає, 

Але воля Господня є та сама. 

Обирайте все з царства Божої волі, 

Щоб людина до Бога подібна була. 

Ми на собі відчуваємо трагедію гріха, ми успадкували гріх прародичів, але і наше походження від Бога теж. І це походження від Бога дає нам можливість апелювати до нього. Бог до нас ще відзивається. Він не відвернувся від нас через наш гріх і всі послідуючі гріхи. Господь дав нам багато свого уподобання і нас не хоче залишити в гріхах, що ведуть до смерті, але хоче нашого навернення через Його ласку, яку Він нам подає. Його ласка виражається в Його дарах(сім дарів Святого Духа), які Він не забрав через гріх від нас, але ці дари своєю ласкою пробуджує, щоб вони в нас діяли. 

Щоб людина могла обирати

Дар Премудрості людині Бог дав. 

Щоби зло від добра вирізняла 

І кожен, щоб Боже добро обирав. 

Глибоко в нашій душі Бог зберігає це наше бачення добра і зла і заохочує, щоб ми обирали добро, творили добро, змагалися проти зла, до якого усі ми маємо схильність і молились. Бо каже Господь «моліться і дасться вам…» (пор. Мт. 7, 7). 

Розум Бог дав, щоби світ пізнавати.

Для життя відкривати досконалість Його. 

Все це від Бога сприймати

Ради життя сотворіння всього. 

Ми розумом приходимо до віри і не тільки. Ми розумом осягаємо, відкриваємо собі досконалість сотвореного світу цього. Відкриваємо для себе природу всього сотворіння, щоб панувати, щоб управляти, заряджувати в цьому видимому неповторному світі. Хоч як ми часто зловживаємо через гріх, що вкушаємо недозволені плоди до сих пір, однак Бог довготерпеливий і многомилостивий очікує нашого покаяння і споглядання в цьому світі. 

Бог людині дар ради вселяє, 

Щоб вона незамкнулась в собі, 

Щоб долю свою з життям всіх єднала 

І життя, як один організм, було на землі. 

Людина через гріх не втрачає зв’язку з цим природнім світом, але в ньому спасається, і тому становиться невід’ємною у розвитку життя на землі. Життя на землі є пов’язане з життям людини. Як людина ставиться до життя свого, так вона має ставитися до життя іншої людини і до всього оточуючого світу, в якому ми усі живемо. 

Бог дав людині знання набувати

І пам’ять дає, щоб служила її. 

В житті духовному - це як чесноти. 

А в земному, щоб ти був щасливим в житті. 

Інтелект людині є притаманний, щоб знала, що було, що є і буде. Щоби знаннями своїми керувалась вона і це послужило на розвиток її здібностей і зручностей у цьому світі. Зручність - це засвоєння принципів життя.

В цьому збагаченні Бог велить нам творити.

Він зважає на кріпость твою.

Витривалість веде до спасіння 

Для життя і за долю свою. 

Кріпость, мужність, витривалість – це властива ознака людини в цьому мінливому бурхливому світі. Пригадаймо оказію «Бурю на морі». На скільки святий апостол Петро був вирізнений серед інших. В світі цьому нам усім треба розвивати дар мужності, а радше його вживати, щоб іти до Господа. 

В наших очах весь світ є побожний 

Він бо за волею Божою йде. 

Бог теж нам дає по-Божому жити, 

Бо з волі Господньої життя є святе. 

Ми, що віримо в Бога, віримо теж, що Бог світ створив з усіма його законами і життя підпорядкував їм. І тому ми тішимось життям, що усе є допасоване до життя. Весь світ по-Божій волі існує і в цій Божій волі є людина, якій Господь теж велить по-Божому жити. Ми свідомі того, що гріх людини створює у світі загрозу життя, як для себе, так для ближніх, так для всього сотворіння. Природа стогне від людських гріхів. Тому прийшов Христос на землю, щоб спасти людину і все сотворіння, щоб ми по-Божому і в доброті в світі цьому з людьми і з усім сотворінням жили. 

Страх Господній мене переймає

За цілого світу гріхи і мої. 

Але найбільше мене подивляє, 

Що Ти відтерпів це за нас на хресті. 

Для того, щоб направити всі злочинства світу, врятувати світ від загибелі, людину спасти з неволі гріха і смерті, треба було Божої ласки і ця ласка приходить до нас на хресті. Це Син Божий Ісус Христос дає свою ціну Божого життя, щоб вмираючи, нас оживити, такою ціною дається нам сьогодні жити. Страх переймає, коли ми усвідомлюємо, що через нас і наші поступки Христос вмер на хресті ради того, щоб ми жили. Це нас спонукує до покаяння, до поправи життя. Це нас спонукує до вдячності Богові і вірності Йому. В цій вірі ми усі сьогодні молимось за наше життя, за долю, за мир і маємо причину успішно тривати у вірі. З такими обдаруваннями, які Господь нам дає і при цьому в своїй щедрості запевняє нам свою любов, не занедбаймо нашого спасіння, а прикладаймося ревно до покаяння, сповіді, посту, милостині і молитви, щоб усім нам зустрітися в радості Господа нашого Ісуса Христа і в Його ласці.

 

Благословення Господнє на Вас!

Михаїл Колтун 

єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

День влкмч. Теодора Стратилата, 21 лютого 2018 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336