Пошук по сайту

Владика Михаїл Колтун відслужив Божественну Літургію у прокатедральному храмі

У неділю, 9 липня 2017 року, Преосвященніший Владика Михаїл Колтун відслужив Літургію у прокатедральному храмі святого Йосафата у м. Жовква. 

Коментуючи Євангельську розповідь про біснуватого (див. Мт. 8,28-9,1) Преосвященний Владика наголосив на реальності зла в нашому житті, зокрема на присутності злих сил не тільки колись, але і в сьогоденні, які мають злощасний і негативний вплив на людське життя. І Єдиним, хто може нас від цього звільнити і врятувати є співчутливий Ісус.

Зокрема Владика сказав: "головною причиною демонічного опанування людини є те, що вона легковажить своїми гріхами, і щоразу знову і знову вдається до них. А це в свою чергу призводить до того, що ті гріхи настільки прив'язуються до людини, що вона вже й не може з них вирватися. Кир Михаїл наголосив на гріхах «ненависті, злоби, помсти, кривди… через зловживання яких людина стає опанованою. Від зловживання цими гріхами і свою любов до них, родяться злі думки та вчинки і в такий спосіб людина спотворює образ і подобу Божу в собі. Є багато людей, які через гріховне засліплення не бачать своїх гріхів і не хочуть каятися і їх визнавати, не хочуть поправитися. Саме тому Церква велить нам молитися за навернення грішників, про що неодноразово говорить також і Пресвята Богородиця".

Наводячи євангельську цитату про те що «більшою є радість з одного наверненого грішника…» (див. Лк. 15,7), Преосвященний Владика закликав нас бути «чуйними до себе і до інших». 
Молитва за навернення грішників є необхідною, щоби відвертати зло, що породжує ще більше зло, прикладом чого є постійні війни, які є наслідком гріха. 
Потрібно молитися за навернення грішників для того: «щоби ми могли відчути відповідальність за своє життя і за життя тих, серед яких живемо… Папа Франциск говорить, що коли ми молимося за навернення грішників, коли ми молимося за навернення ворогів, то ми уподібнюємося до Бога, який світить сонцем на праведних і на грішних». Молитися завжди потрібно з любов'ю. Молитва за ворогів, за їхнє навернення, включає в себе бажання їм найбільшого добра – Царства Божого і водночас прохання до Всемогутнього Бога про «їх прозріння, просвічення, за їхню християнську любов, бо від них залежить також і наше життя. а від нас залежатиме також і їхнє життя. 
Церква закликає нас бути відповідальними за себе, за інших, за державу, за терплячих. 
Пам'ятаючи сьогоднішню євангельську розповідь про звільнення біснуватого від опанування злим духом, просімо Господа, щоб Він прогнав від нас ті ворожі наступи, незалежно від того чи вони духовні, чи фізичні. Вміймо довіряти Богові на взір Пресвятої Богородиці, і тоді побачимо, як Господь нас в сотеро винагородить, далеко перевищивши наші сподівання. Тоді побачимо,  як над нами, над нашою державою Україною, засяє Боже Благословення, від якого й прийде цілковите звільнення. 

о. Роман Гонтарик прес-секретар

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336