Пошук по сайту

Преосвященний Владика Михаїл очолив Божественну Літургію у прокатедральному храмі свщмч. Йосафата у м. Жовкві, 30-07-2017

У Неділю, 30-07-2017, у прокатедральному храмі свщмч. Йосафата у м. Жовкві, Преосвященний Кир Михаїл (Колтун) молився Архиєрейську Божественну Літургію у співслужінні свого архидиякона Ігора Лемика, настоятеля храму о. Михайла Ткачіва і його вікарія о. Василія Кметя та церковно-архиєрейської прислуги. Богослужіння прикрасив молитовний спів церковного хору та щиро-сердечна молитва парафіян.

СВІТЛИНИ

Парох храму, о. Михайло (Ткачів), коментуючи євангельський уривок св. Писання, (Мт. 14, 14-22) про нагодування п’яти тисяч нороду, заохотив слухачів, «заглянути в своє серце, у дзеркало своєї душі» і зважити все те що ми робимо, та що хочемо зробити. Переосмислити наші осуди та обмови і покаятись. І саме тоді Господь дасть нам цієї поживи, стільки, скільки потребуватимемо.

Преосвященний Владика Михаїл, у своєму слові, промовленому на завершення Божественної Літургії, коментуючи щойно проспіване многоліття, пригадав вірним, що словами цього співу, вони взаємно молилися один за одного, як також і за цілий світ.

Повертаючись до змісту недільного Євангелія (Мт. 14, 14-22), нагадав, що воно подає нам думки про життя, що Господь зі своєї волі дав життя кожному з нас, поручивши, щоби кожен із нас з чуйністю дбав і старався про життя свого ближнього.

Господь не створив нас для того, аби просто жити і множитися, а дав нам також і заповідь, аби ми любили один одного. І ця любов прямує до кожного з нас і від кожного взаємно. Саме в такий спосіб ми творимо Церкву, яку на щодень стараємось відображати у наших стараннях та взаємопіклуванні одні про одних, думаючи про добро ближнього. Саме тому сьогоднішнє євангеліє говорить: «ви дайте їм їсти» (Мт. 14, 16), повчаючи тим самим, щоб ми не опускали наших ближніх в їхніх нуждах. Маємо дбати про добро ближнього, як про себе самого, навіть і тоді, коли немаємо жодних знаків що можемо допомогти ближньому, наші старання всеодно повинні бути в міру наших можливостей. Бо тоді нам у відповідь відізветься Боже благословення та Його ласка, так, що через нас Господь послужить нашим ближнім. Тому маємо йти до лікарень, до в’язниці. Тому нам потрібно молитися за навернення грішників. Не казати так як апостоли, які можливо хотіли щоб той голодний народ сам дав собі раду, однак Ісус говорить: Ні! Ви дайте їм їсти. Ви моліться за навернення грішників, а Господь своєю ласкою вже доповнить те, чого бракує, щоб ми могли подивляти наше життя та Божу благодать, яка приготована для кожного. Метою якої є доповнити нас, аби ми ніколи не опускали рук в своїх стараннях для наших ближніх.

Даючи життя, Господь кожному уділяє своєї благодаті, аби ми ділилися нею з ближніми.

На завершення слова, Преосвященний Владика Михаїл закликав якомога більше довіритися Богові і пробудити в своїх серцях старання, щоб чинити добро.

Молімося про мир та за навернення грішників, і не засмучуймось, якщо наша молитва не зовсім така, як хотілось би, але стараймося глибоко в серці признавати свою неміч та прикликати Божу силу, і тоді станеться чудо.

«Матір Божа всіх нас закликає, щоб ми молилися за навернення грішників. Але так щиро, з душі. Від серця свого. Що ми насправді хочемо щоб цей грішник навернувся до Бога, щоб він навернувся до любові ближнього свого. Щоб минулася ця агресія. І  тоді, віщі слова Пресвятої Богородиці, які вона об’явила на ввесь світ, стануть реальністю в нашому житті». Не питаймо, як це станеться, але на взір Богородиці, яка теж не знала відповіді на те питання, промовмо: «нехай буде по твоєму слову», і тоді Бог Миру наповнить наші серця достатком своєї благодаті так, що нам вже нічого не бракуватиме.

о. Роман Гонтарик прес-секретар

Фото, Богдан Садовський

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336